De laatste tijd kook ik wat snellere en gemakkelijkere gerechten. In de weekenden sta ik graag uitgebreid in de keuken en het liefst maak ik de gerechten in mijn slowcooker (waarover hierrrr meer)! Deze overheerlijke kipburgers zijn een hersenspinsel van mijn vriend geweest en de moeite waard om op te nemen in het MOTD assortiment van Foodie Adventures. En het fijne is, dat het helemaal niet lang duurt om deze lekkere burgers te maken!

Ingrediënten voor 6 burgers à 100 gram:

De kipburgers

  • 500 gram kipgehakt
  • 1 rode ui
  • 30 gram paneermeel
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • peper & zout naar smaak toevoegen

Om het af te maken:

  • Luxe afbakbroodjes
  • Komkommer
  • Rode ui
  • Ketchup
  • Mayonaise
  • Bbq saus
  • Een krop sla
  • Cheddar cheese (of course)

 

De bereiding van de burgers

Snijd de rode ui zo fijn mogelijk en gooi dit in een grote kom. Voeg het paneermeel, geperste knoflook, peper, zout, fijngesneden tomaatjes, het ei en het gehakt toe en meng het geheel met ijskoude handen tot het gehakt overal ongeveer even veel ui en tomaatjes heeft.

Tip: Mocht het nou zo zijn dat het gehakt heel erg nat blijft en ontzettend aan je handen blijft plakken? Dan kun je altijd een klein beetje paneermeel er aan toevoegen om het iets droger te maken. Pas wel op dat je niet te veel paneermeel toevoegt, anders krijg je een deegbal in plaats van een overheerlijke kipburger.

Tijd om de burgers te gaan vormen! De makkelijkste manier om evenredige burgers te krijgen is door het gehakt evenredig door de pan te verdelen en vervolgens met een mes 6 delen te snijden. (Dit is een slimme manier om te voorkomen dat je als je bij de laatste burger bent aangekomen, deze ineens enorm veel groter of kleiner uitvalt en je helemaal opnieuw kunt beginnen.)

Neem een van de 6 stukjes uit de kom en draai er een mooie bal van. Hierbij is het zaak dat er geen scheuren in de bal zitten, zodat als je hem plat slaat de randen van de burger mooi heel blijven. Als je de 6 burgers geslagen hebt kun je ze gaan bakken.

Ik raad aan om de burgers in boter te bakken voor extra smaak, maar het kan natuurlijk ook in olijfolie. Zorg dat de pan goed warm is voordat je begint met bakken, de boter moet bijna beginnen bruinig te worden op het moment dat je de burgers in de pan doet. Als je dit niet doet schroeien de burgers niet snel genoeg dicht en zal je vochtverlies hebben wat leidt tot minder sappige burgers. 2 minuten op hoog vuur bakken aan beiden kanten, dan met deksel op de pan op zeer laag vuur 6-8 minuten laten sudderen, wel 1 of twee keer draaien om aanbranden te voorkomen.

Als de burgers op laag vuur staan kunnen de broodjes erin, die moeten ook meestal 6-8 minuten in de oven.

Op het laatste moment de cheddar nog eventjes op de burgers leggen met deksel op de pan.

Dan kan je de broodjes gaan beleggen met al het lekkers dat wat je zelf wilt, maar ik raad het bovenstaande aan. Wat zal jij erop doen?

let’s get social
Facebook
Instagram
Twitter
Bloglovin