Afgelopen week heb ik mijn lieve moeder meegenomen naar Brasserie Le Nord, een Brasserie Française. Moederdag stond voor de deur en dit was een leuke gelegenheid om mijn moeder eens flink in de watten te leggen, niet wetende dat Le Nord hier misschien nog wel beter in was dan ik vooraf vermoedde.

Le Nord is een verscholen parel onder de rook van Utrecht. In Bilthoven wel te verstaan en om de hoek waar ik ben opgegroeid. Dit was dus meteen een kleine trip down memorylane voor ons.


Met open armen werden wij door Chef Grégory Nicole ontvangen. Na een glaasje Bubb Royale crémant voelden wij ons al heel erg welkom en door de ‘tour du carte’ werden we, achteraf absoluut hands down bevestigd, hélemaal weggeblazen.

De lat werd gelijk hoog gelegd door de Pizza Thon, de signature dish van Le Nord. Tonijncarpaccio met ricottocreme, geserveerd op een filodeeg bodem, met elementen van wasabi, komkommer en miso mayonaise. Draag mij maar weg, wát is dit lekker! Dit gerecht komt van origine uit Le Garage, waar de Chef ooit begonnen is als Souschef onder Joop Braakhekke, voordat hij deze parel ging runnen. De Pizza Thon werd heerlijk gecombineerd met een verdejo, die het frisse element nog eens benadrukte.Een glas Côte de Gascogne, waarmee gaat dit gepaired worden? Mijn ogen begonnen te fonkelen toen ik een waanzinnig mooi bord voorgeschoteld kreeg met daarop een Tartare de boeuf ‘l’italien’. De naam zegt het al; een verfijnde steak tartare met een Italiaanse twist. De copa di parma, zongedroogde tomaat en aceto caramel lieten de smaakpupillen wel even tintelen. Steak tartare is een van mijn favorieten, maar op deze wijze gaat hij ook op mijn lijstje!


Toen Grégory het volgende gerecht serveerde, liep het water mij in de mond; avocado! Deze Crabe Cocktail was wederom subliem. Een moderne versie van de krabcocktail zoals hij wereldwijd bekend is. Een krabtartaartje met daarop een halve avocado, daar had je me al. Ook nog geserveerd met een kreeftenbisque! Wauw! Hier ga ik heel lang op oefenen om dit na te kunnen maken. Zo simpel en verfijnd, fenomenaal lekker.

Het heerlijke glas Fleurie gaf het al een beetje weg, deze gang gaan we genieten van een goed stuk vlees. De Chef heeft ons verrast met een Confit de Canard au Foie Gras. Nu eet ik de laatste tijd amper rood of rosévlees omdat mijn lichaam het niet toelaat, maar hiervoor maak ik heel erg graag een uitzondering. Een gekonfijte eendenbout uit de Gascogne waar je mes gewoon doorheen valt. Subliem klaargemaakt, zo mals dat het smelt in je mond. De bout werd geserveerd met een rode wijnsaus, knolselderijpuree en krokante uitjes op een roseval aardappel en als extraatje: witte asperges. Elke hap en elk slokje Fleurie was smullen!


Nagenietend van dit prachtige stuk vlees en terwijl we herinneringen ophaalden van vroeger, vroeg de Chef of wij mee wilden de keuken in; twee keer volmondig JA werd er geantwoord. Een Dame Blanche Surprise stond voor ons klaar en of wij hem wilden afmaken? Natuurlijk! Pure chocolade ei, vanille bourbon ijs, warme chocoladesaus met wat advocaat on the side. Je denkt dat het eventueel te veel kan zijn, maar een dessert gaat naar je hart, niet naar je maag zeggen ze altijd toch?

Samen sloten we met een nostalgisch glaasje Beaumes de Venise deze bijzondere avond af. We hebben de full experience gekregen bij Le Nord. Het is een verfijnd restaurant, een variatie op een Parijse Brasserie. Dat gevoel krijg je meteen als je binnenloopt. Je kan hier kiezen voor een snel hoofdgerecht, maar ook uitgebreid tafelen met zeven gangen.

Mocht je hier binnenkort gaan eten, raad ik je zeker aan om dichtbij de keuken plaats te nemen. Het is een genot om de brigade zijn werk te zien doen. Jullie zien mij zeker terug!

 

let’s get social
Facebook
Instagram
Twitter
Bloglovin