Zondag zette ik een groot, groot kruis op mijn bucketlist: eten bij De Librije! En niet zomaar een etentje, de hele dag stond in het teken van een bijzonder doel; Stichting Onky Donky.

ALLES VOOR DE KIDS
Onky Donky werd niet alleen ‘s-avonds in Zwolle in het zonnetje gezet, maar dit begon al eerder op de dag in Rhenen: de locatie van het Onky Donky huis in het Ouwehands dierenpark. De stichting staat voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud, ‘met een rugzakje’, die bij verschillende instanties tussen wal en schip zijn geraakt. Deze kinderen verdienen een heerlijk dagje uit en Onky Donky wil deze kinderen die dag ‘ontzorgen’. Ik hoorde de meest bijzondere verhalen, die allemaal bij mij binnen kwamen. Het verhaal dat mij het meest bijgebleven is, gaat over een jongetje die in het begin erg schuchter uit de bus kwam en gedurende de dag dichterbij een van de begeleiders kwam zitten, zelfs knuffelend, om vervolgens aan het einde van de dag met de allergrootste grijns op zijn gezicht weer vertrok. Heel bijzonder wat deze mensen, met zulke kleine dingetjes, kunnen betekenen voor de kinderen op zo’n dag.

harley

KABAAL
Het middagprogramma bestond uit een waanzinnige Harley Davidson tour voor de liefhebbers. Vanaf Rhenen vertrokken de motoren via Harderwijk naar het Spinhuisplein in Zwolle. Met de combinatie van de ronkende motoren en de groene Onky Donky sjaal, trokken ze veel bekijks onderweg. Ook de aankomst bij De Librije was alles behalve onopgemerkt! Er moest natuurlijk, in het smalle straatje, even duidelijk gemaakt worden welke motor het meeste geluid kon produceren. Een prachtige verzameling van Harley Davidsons stond netjes opgesteld voor het voormalige gevangenispand. Er volgde een indrukwekkende motorshow met veel trucs, geluid en rookpluimen. Na het bekijken hiervan, werd er met zijn allen geproost op de stichting.

MONDVERMAAKJES
agnes

Vanuit de binnenplaats ging de avond binnen verder in de lounge. Een prachtige ruimte met een leren vloer en fantastische kunst aan de muur. Terwijl er genoten werd van een aantal leuke heren die met hun repertoire het ijs braken, werden de champagne en de mondvermaakjes geserveerd. De naam belooft veel en de krokante Waddengarnaal is een heerlijk begin van de avond. Kort hierna volgen de oester en het brioche broodje met zolder spek. De oester is heerlijk en het brioche broodje is een aangename verrassing.

oester

DINER
Alsof dit nog niet lekker genoeg was, werden er hierna nog zeven (!) gangen geserveerd in het restaurant zelf. Dit was de oude binnentuin van het hotel, waar zij een prachtig glazen dak opgezet hebben. De stoffen vloer en dat er zelfs een perenboom staat maakt dat het echt een indruk achterlaat. Gelukkig in prachtige porties waardoor je echt van alles kan genieten.

beekforel

De beekforel met uitgelekte tomaat en Wadden garnaaltjes was perfect ge-“foodpaired”. De wijn had een sterke neus, maar in combinatie met het gerechtjes was het verrukkelijk. Vervolgens werd er een heerlijke tartaar van het roodbont IJssel rund geserveerd. De tartaar was belegd met oude boerenkaas en paddenstoelen. Het proeft als Amsterdams zuur en het is extreem vers en romig.

ganzenlever

De kappertjes kool, ganzenlever, Noordzeekrab en het sap van wortel is een spannende combinatie. De magnolia maakt het gerechtje af. Persoonlijk ben ik geen fan van ganzenlever, maar het is indrukwekkend hoe alle smaken na elkaar binnenkomen. Een bijzondere combinatie en door het zuur trekt de ganzenlever bij. Bijna zeg ik dat ik ganzenlever lekker vind! Hierna volgt de cervice van Langoustine met een salade van bleekselderij, peer en sap van snijboon. Dat is een mond vol en dat wilde ik het liefst ook met dit gerecht. Normaal ben ik wat huiverig voor cervice, maar dit was heerlijk. Zeker de combinatie van de langoustine, snijboon en peer. Die smaken blijven erg goed hangen. Zo kon ik lekker nagenieten van dit gerechtje.

tong

De Noordzeetong gegaard in gebruinde boter met onrijpe jeneverbes, gebakken avocado en natte amandel was verrassend! Ik heb zelf nog nooit avocado gebakken maar dit gaf, in combinatie met de crunch van amandel, een fijne twist aan dit gerecht. Je proeft de jeneverbes zodanig dat het puur een fijne toevoeging is.

AUTHENTIEKE STREEKPRODUCTEN
Dat ze bij de Librije streekproducten hoog in het vaandel hebben staan, is aan alles te merken. Na de beekforel en de tartaar, krijg ik een Zwartewaterland lam uit de buurt voorgeschoteld.

lam

Deze is langzaam gegaard en geserveerd met gebakken komkommer en yoghurt met gezouten citroen. Vaak zijn lamsgerechten een overdaad aan vlees, dit werd echter zo subtiel geserveerd; het was ongekend lekker. Op deze manier bereid zou ik dit wel vaker willen eten. Na de lam volgt een spannende combinatie van bietjes, drop, kervel en pandanrijst. De zoet zuur combinatie is on point. Met dit gerechtje sluiten we het heerlijke diner af. Althans dat dacht ik.

ZWARTE BRIGADE
Aan het einde van een bijzondere avond vol entertainment en waanzinnig eten, wordt er bekend dat er met de veiling totaal zo’n 80.000 euro is opgehaald voor Stichting Onky Donky. Ongekend bedrag en de stichting is alle aanwezigen zeer dankbaar! Vanaf november zullen zij beginnen met het slopen en bouwen van het nieuwe gebouw in Ouwehands dierenpark. Ik ben de avond aan het verwerken, alle prikkels en indrukken, om vervolgens gevraagd te worden of ik een rondleiding wil achter de schermen. Er is maar één manier hoe je hierop kan reageren: JA! Ik krijg een rondleiding van de Zwarte Brigade door het bruisende hart van het restaurant. Heel erg bijzonder, dit is de eerste keer dat ik een kijkje achter de schermen mag nemen in zo’n prachtig restaurant.

icecoffee

Als kers op de taart mag ik, onder het genot van een signature icecoffee nog even na praten met de Chef over deze bijzondere avond…