Als ik dit prachtige gebouw op een willekeurig moment in de week passeer, kan ik het niet laten om naar binnen te kijken. Podium onder de Dom zit vol. Zal er dan nog wel een plekje vrij zijn voor mij?

Ik mag plaatsnemen aan de grote, massief marmeren bar. Na verontschuldigingen dat het restaurant helaas vol zit vanavond, geef ik toe dat ik aan de bar zitten eigenlijk leuker vind. Chef Bar legt me alles uit over de verschillende soorten Gin die Podium te bieden heeft. Ik probeer er eentje die ik nog niet kende, een Nederlandse. Het viel me alles behalve tegen. Samen met Loopuyt Tonic was dit een perfect begin van een mooie avond. Over tot de orde van de dag: ETEN!

START
Langzaam stroomde het restaurant vol en ik keek met verwondering hoe snel de ruimte gevuld was met mensen. Omdat ik aan de bar zat, kreeg ik een aangepast menu wat eigenlijk bij elke gang een verrassing bleek te zijn. Als toevoeging aan mijn glas witte wijn werd een Gillardeau ‘Gratin Noir’ als amuse geserveerd. De oester was gegratineerd met Hollandaise saus. Tegenwoordig ben ik fan van oesters en dit was een aangename verrassing. Gegratineerd had ik ze nog nooit gegeten. Dit was niet de enige amuse! Naast de oester werd ook ossenworst in de vorm van een balletje met een toefje piccalilly voorgeschoteld.

Podium_oester
MAGISCH
Nog nagenietend vertelde Chef Bar mij dat ik toch een biologische, witte wijn bij het volgende gerecht moest drinken. Tegen dit welgemeende advies zeg ik natuurlijk geen nee. Nippend van mijn bio-wijntje werd een magisch gerecht voor mij neergezet. Het werd beschreven als zwaardvis gemarineerd in groene kruiden, pollen, belegd met hazelnoot-kruimels en zoetzure groenten, afgetopt met wat hazelnootolie. Persoonlijk vind ik dat haast underrated. Meteen was ik erg nieuwsgierig naar de pollen, een ingrediënt die verwerkt is in het gerecht. Voor deze vis heb ik maar één woord: WAUW! Elke hap van deze zwaardvis was magisch. Alle smaken in één keer op je lepel. Dit is misschien wel het lekkerste wat ik ooit heb gegeten! En ik ben pas bij het eerste gerecht.

podium_zwaardvis

SMELT
Naast de volgende gang zou ik volgens Chef Bar een fijne Italiaanse rode wijn moeten drinken. Ik probeer netjes te zeggen dat ik niet zo’n fan ben van rood, maar he insists. Ik ben om! Samen met mijn glas rode wijn geniet ik van het prachtigs wat me voorgeschoteld wordt: Raviolo met gekonfijte ossenstaart. Bovenop de raviolo liggen flinterdunne plakjes Parmezaan, die samen met de 15 jaar oude Balsamico en mascarpone saus het gerecht afmaakt. De Parmezaan smelt direct op je tong en de raviolo proeft verser dan vers!

Podium_kok

SOUPLESSE
Wat ik fijn vind aan het restaurant, is dat er genoeg tijd tussen de gangen zit. Dat geeft rust en de uitgebreide mogelijkheid om na te genieten van de vorige gerechten. Ik heb precies zicht in de keuken en vind het mooi om zulk vakwerk te zien. Het loopt als een geoliede machine. Chef Bar staat voor mij met het hoofdgerecht: Runderlende op z’n Hollands. Deze mooie, dunne lapjes vlees worden op mijn bord vergezeld met patisson, hele spannende olijfolie-poeder, jus van de runderlende en plakjes radijs. Het was heerlijk mals en wederom prachtig opgemaakt. Mijn smaakpapillen riepen wel om een beetje peper, maar dat deed verder niks af aan het gerecht.

podium_runderlende

BITTERZOET
Alsof ik niet nog genoeg tongstrelende gerechten heb gegeten, krijg ik ook nog als kers op de taart een Tarte au Citron met een zelfgemaakte Madeleine ernaast. De meringue was mijn favoriet! De combinatie van dit dessert is verrukkelijk. Na dit dessert, is mijn gevoel ook bitterzoet. Ik merk dat ik toch een beetje baal dat dit heerlijke diner hierna is afgelopen.

VERLANGLIJSTJE
Het dineren bij Podium onder de Dom stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en ik kan niets anders dan lovend zijn. Naast de hele fijne bediening en goede service, waren alle gerechten met een bepaalde creativiteit bereid. Dit, in combinatie met de smaken, maakten ze erg bijzonder. Maar die zwaardvis… Daar zou ik toch wel alles voor opgeven om dat elke dag te mogen eten. Oke, oke, bijna alles dan! Hopelijk kan ik hier snel weer mijn culinaire hart sneller laten kloppen.

 

Restaurant Podium onder de Dom // Domstraat 4 Utrecht // Reserveren is aan te raden // 030 635 0888