In mijn familie geven we vaak dinertjes, want wij houden niet van het traditionele één-keer-per-jaar kerstdiner bijvoorbeeld. Dit is dan ook een excuus om vaker dan 1 keer met elkaar te eten. Zo ook weer afgelopen weekend. Ik had mezelf het hoofdgerecht toegeëigend en na wat brainstormsessies met mijn vader, vonden we dat we het onszelf niet makkelijk mochten maken. En zo is deze uitdaging ontstaan!

Na de plaatsing van de foto van mijn voor-de-eerste-keer-gemaakte én best gelukte Beef Wellington, vroeg ik of mensen geïnteresseerd waren in het recept. Dit was zeker zo, dus bij deze: mijn recept van de heerlijke Beef Wellington.

Ingrediënten voor 12 personen

  • 1 kg ossenhaas op kamertemperatuur
  • 50 gram gezouten roomboter
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 1 bakje bieslook
  • 1 bakje platte peterselie
  • 300 gram parmaham
  • 400 gram bladerdeeg (diepvries of koelvers)
  • 2 eieren
  • Bakpapier
  • Vleesthermometer

Bereiding

Begin met het voorverwarmen van de oven. Doe dit op 200 graden Celsius. Dep vervolgens de ossenhaas droog met wat keukenpapier en bestrooi dit mooie stuk vlees met (ruim) peper en zout. Verhit de helft van de gezouten roomboter in een grote koekenpan en bak de ossenhaas rondom bruin. Neem het stuk vlees uit de pan en laat afkoelen op een bord of plank.

Snijd de champignons, bieslook en peterselie-blaadjes heel erg fijn. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak dit samen op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt. Meng de bieslook en peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat afgedekt op een bord afkoelen tot kamertemperatuur.

Leg de plakken ham (lekker dik!) in 3 rijen naast elkaar, beetje overlappend, op een stuk vershoudfolie van ongeveer 30 x 40 cm. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de ham en leghen stuk vlees erop. Rol met behulp van de vershoudfolie de ham strak om de ossenhaas, zoals je sushi zou rollen!

Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Pak de ossenhaas uit de folie en leg deze midden op het deeg. Vouw het deeg dicht tot een pakketje. Het deeg mag op de randen 1 à 2 cm overlappen. Snijd het overtollige deeg eraf en druk de randen goed aan! Draai het vlees voorzichtig om zodat de naad niet meer zichtbaar is. Steek of snijd leuke figuurtjes uit de restjes deeg en druk ze op het deeg. Zoals bijvoorbeeld een kerstboompje voor kerst of een hartje om indruk te maken op je eerste date.

Splits het ei en klop de eidooier lekker los. Bestrijk met behulp van een kwastje de bovenkant van het bladerdeeg ermee. Steek de thermometer in het midden van het vlees. Zet het ca. 35 min. in het midden van de oven, of tot de thermometer 50 graden Celsius aangeeft.

Men neme het vlees uit de oven en laat 5 min. rusten onder aluminiumfolie. Snijd het vlees aan tafel in dikke plakken en serveer iedereen een lekker riant stuk. GENIET!

Mijn recept is geïnspireerd op die van de Allerhande!

Ga jij dit thuis namaken? Deel het dan op de Foodie Adventures Facebook of Instagram!