Met de feestdagen voor de deur begint het vaak bij iedereen een beetje te kriebelen om lekkere gerechten aan de gasten voor te schotelen. Dit weekend ben ik aan de slag gegaan met mijn rookoven en ik creëerde dit lekkere voorgerecht! Ik heb het gecombineerd met een glaasje van de no. 24 jenever en zo ontstond een perfecte smaaksensatie, door middel van Foodpairing.

Ingrediënten voor 4 personen:

Saus
– Potje frambozen jam
– Flesje frambozen azijn
– Hooghoudt Rijke Jenever no. 24 (die haal je hier!)
– 250 gram veldsla voor garnering

Eendenborst
– Verse eendenborst
– 3 liter water
– 200 gram zout
– 6 gekneusde jeneverbessen
– 1 eetlepel bruine basterdsuiker
– 3 laurierbladeren

Benodigdheden voor het roken
– Een rookoven
– Vleesthermometer
– Eikensnippers
– Houtskool

De voorbereiding van het pekelwater
Vul een grote pan of kom met 3 liter koud water en voeg het zout, de suiker, de laurierbladeren en de jeneverbessen toe. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Leg vervolgens de eendenborsten in het pekelwater dat je net gemaakt hebt en laat het minstens 2 uur pekelen.

rookovenDe bereiding van de eendenborst
Stook de rookoven op tot maximaal 100 graden, maar niet lager dan 75 graden Celsius en zorg dat alle kolen goed gloeien voordat je begint met de snippers. Zorg verder dat als de kolen heet genoeg zijn dat er zoveel mogelijk afgesloten is van de rookoven.
Dep de eendenborsten droog met keukenpapier en leg ze met redelijke afstand uit elkaar op het rooster van de oven. Zorg dat de kerntemperatuurmeter ingesteld staat om een alarm te geven bij 72 graden Celsius.

Het maken van de frambozen saus
Smelt wat boter in een koekenpan en warm 2 eetlepels frambozenjam hierin op. Als de jam goed warm is, kan al roerend de frambozen azijn erbij. Uiteindelijk voeg je naar smaak 2 eetlepels Hooghoudt Rijke Jenever no. 24 toe, terwijl de saus op laag vuur staat. Goed roeren en nog 2 minuten zachtjes door laten koken zodat de alcohol goed kan verdampen.

Ga jij dit namaken voor jouw gasten met kerst? Vergeet je dan niet het glaasje jenever on the side?