Een biertour gecombineerd met eten, wat wil een mens nog meer? Ik ging Amersfoort verkennen aan de hand van deze twee elementen. Harald de Biergids zou me op weg helpen. Let’s go!

Bierwandeling
Harald kent Amersfoort op zijn duimpje en laat me de bierstad zien. We lopen langs de Brouwersgracht – de naam zegt het al – waar vroeger veel brouwerijtjes aan zaten.  Schroom niet om, naast even de Dille & Kamille in te lopen, ook aan de achterkant van het pand te kijken. Dit was een belangrijke bierbrouwerij voor Amersfoort.

Brouwerij Dille en Kamille

Het Lokaal
Deze oude lijm- en zeepfabriek is omgebouwd tot streeksupermarkt van 650 m2! Je kan hier alles kopen, maar je kan ook langskomen om te eten in het VersLokaal. Het Lokaal bedacht wat ze nodig hadden: uiteindelijk werd dat brood van Elsenburg & Sebastiani broodmakers, koffie van Boot uit Baarn en bier van bierbrouwerij Eric Beer Craft. Brouwer Eric heeft de naam met een knipoog bedacht naar EBC – de European Brewing Convention color method. Hij brouwt zelf ongeveer 250 liter elk weekend, het streven is 1000 liter per maand en daarvan maakt hij 5 á 6 bieren die ook allemaal te koop zijn bij Het Lokaal.

Eric's Beer Craft

Bierwinkel HOP
De eigenaar van HOP is Jauk, een hele vriendelijke man die mij alles over de bieren wilt uitleggen. Aangezien ze zo’n 550 á 600 bieren in het assortiment hebben, kies ik er een paar uit. De winkel is ingedeeld in Nederland en een beetje België aan de ene kant van de winkel en de rest van de wereld aan de andere kant. Met een tas vol bier ging ik weg!

HOP Porter bier

Hete Kolen
Dit restaurant is een pareltje in Amersfoort. Naast veel bieren (denk aan Gebrouwen door Vrouwen, Rock City Beers, Lowlander) hebben ze hier ook heerlijk eten. Dit komt van de Josper grill, een houtskolen bbq waarbij je de temperatuur goed kan beheersen én het vlees ’s nachts kan doorgaren en roken. Er hangt een leuke sfeer in Hete Kolen. Overall jonge mensen aan het werk, die samen een groep vrienden vormen. Dit straalt er vanaf. Nog leuker: ze maken met zijn allen de kaart, iedereen brengt wat in vanuit ervaring. Ze wisselen de “Chef’s suggestie” zelfs elke twee weken! De moeite waard om eens langs te gaan.

rock city beers

Rock City Beers
Ik eind mijn dag Amersfoort bij Rock City Beers. Deze drie enthousiaste gasten eren de bijnaam van Amersfoort met hun merk. Het eerste biertje dat ze brouwden was de Koene Ridder. Ineens was het een hype en de eerste 1000 liter was in 2 weken verkocht! Los van de stoere bieren die ze aanbieden, hebben ze ook ‘makkelijke’ bieren. In april 2016 heeft Rock City Beers de rechten van Phoenix bier overgekocht, waardoor ze nu een breed assortiment kunnen inrichten. En het leukste is: jij kan het binnenkort gewoon bij een Jumbo (alleen in Midden-Nederland) halen! Mocht je daar niet wonen, dan zit er niks anders op dan een uitstapje maken naar de mooie Keienstad Amersfoort!

Wauw, wat een leuke dag was dit. Amersfoort heeft me verrast! Een prachtige stad met mooie huisjes en een leuke kern met terrassen. Het is maar 20 minuutjes voor mij, dus hier zal ik nog vaker door de straatjes slenteren. Waarna ik natuurlijk afsluit met een heerlijk biertje op een van de fijne terrassen.

 

let’s get social
Facebook
Instagram
Twitter
Bloglovin