Dit weekend zijn er twee foodfestivals in Groningen. Ik bezocht Proeven in Groningen. Dit fijne festival vindt plaats rondom het Harmoniegebouw. Wat mij meteen opviel was het diverse publiek. Jong, oud, stadjer en student, alles loopt hier rond. Goed, ik kwam maar voor één ding: PROEVEN!

Proeverij staat centraal
Op het plein aan de voorkant waren verschillende standjes met taart, koffie en er was zelfs een proeverij van Holland Casino. Mijn neus trok meteen naar de heerlijke tartaar van gerookte ossenhaas met piccalillymayonaise van Louis XV. Lekker! Vervolgens heb ik me nog laten verleiden tot een kroket van schelp- en schaaldieren (YUM!) van De Gouden Karper. Dit smaakt naar meer! Tijd om de rest van Proeven in Groningen te verkennen.

louisxvgoudenkarper

 

 

 

 

 


 

Koken doe je zo
Onder de bogen van het Harmoniegebouw waren ze bezig met een kookworkshop. Erg leuk om te zien. Verschillende deelnemers konden mee doen met aanmoediging van een echte chef-kok, die ze begeleidde door een microfoon.kookworkshop

Koken met jenever
Op dit plein viel mijn neus op ’t Feithhuis. In dit restaurant staat ambacht en vakmanschap centraal. Zij koken alleen met regionale producten. “Goed eerlijk eten en verbinden” zijn verschillende ambities van ‘t Feithhuis. Zij hadden alle gerechten bereid met jenever van Hooghoudt. Mijn eerste gedachte was: hè, hoe zal dat smaken? Er waren verschillende gerechten bereidt. Je kan de verschillende gerechten ook los bestellen, maar ik heb gekozen voor de proeverij want ik kon niet kiezen! Het voorgerechtje bestaat uit een bolletje gerookte geitenkaas met honing- heidelikeurschuim. Ik vond het heel bijzonder, omdat om het bolletje een stevig honinglaagje zat. Zeker een aanrader! Een stukje gerookt grasvarken met ratatouille & in bruine Jenever gewelde pruimen vormden het hoofdgerecht. De spannende pruimen smaakte heerlijk in combinatie met het gerookt grasvarken. Als kers op de taart, serveerden ze een heerlijke bavarois met Grunneger cafe likeur van Hooghoudt samen met koffiesiroop en afgetopt met bastogne kruimels. Normaal ben ik niet zo van de toetjes, maar dit was erg lekker. Deze proeverij van ’t Feithhuis is een echte aanrader als je Proeven in Groningen gaat bezoeken. 

feithhuis4feithhuis2

 

 

 

 

 

 

Deze heerlijke dag sloot ik af met een lekker roseetje van Henri Bloem. Het is echt een aanrader om naar dit leuke evenement te gaan. Op de zondag hebben ze een kookwedstrijd die de moeite waard is om te bezoeken, naast de heerlijke standjes natuurlijk. Kijk en geniet!

Tot volgend jaar, dan gaan we weer Proeven in Groningen!

ps. Leuk om te weten: de prijzen van de gerechtjes liggen tussen de 1 en 3 muntjes! Dit valt mee toch?